Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ: Eνάντια στην κατασκευή μονάδας Βιομάζας στη θέση «Κληµάτια» της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας




ΤΟ Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου έλαβε υποψειν τις διατάξεις του αριθμού ΑΡ. ΟΙΚ.1649/ 45/ 14 ΚΥΑ-ΠΕΚΑ(ΦΕΚ45/ β 2014 οτι σύμφωνα με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό που παράγεται απο ζωικό οργανισμό όπως το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα κτηνοτροφικά απόβλητα, βιομηχανικά τρόφιμα κτλ.
     Γενικά ως βιομάζα ορίζεται η υλη που έχει βιολογικά οργανική προέλευση.
     Αξίζει να σχολιαστεί ενδεικτικά και να παρατηρηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το τι θα συμβεί αν καλλιεργούνται τα συγκεκριμένα φυτικά είδη, σε εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, ανεπαρκές για την περιοχή μας και τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν σε αυτό.........



      Ως αναφορά η εκπομπή οσμών σταθερότητας και διοξίνης δηλαδή συγκεκριμένα υλικά επεξεργασίας από την τέφρα, οι αέριοι ρύποι (σωματίδια) που θα μεταφέρονται παντού σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων και θα επηρεάζουν τις γύρω περιοχές. Τελικά οι μελετητές είναι τόσο πεπεισμένοι για το έργο τους που φτάνουν σε σημείο να προεξοφλούν αποτελέσματα πειραμάτων που θα γίνουν στην περιοχή μας;
      Χιλιάδες τόνοι τέφρας όπου θα παράγονται κατά την καύση των αποβλήτων και ένα σημαντικό ζήτημα είναι που θα καταλήγουν. Εάν τον ενδιαφέρον των εμπνευστών αυτού του έργου αφορούσε στη βιώσιμη ανάπτυξη, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα είχαν είδη λυθεί και (δεν θα εφίσταντο καν). Δεν μπορεί να αναρωτηθεί κανείς ποιο το πραγματικό ενδιαφέρον για την κατασκευή κόστους υψηλής δαπάνης εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας - μονάδα παραγωγής απο βιομάζα, στη θέση (κληματια) περιοχή του χωριού μας. Ισχύος 1mw.
      Τo επενδυτικό πακέτο δεν αφορά μόνο την περιοχή μας, αποτελεί μέρος μιας βιομηχανίας αιτήσεων δανειοδότησης πανομοιότυπων μονάδων, με αποτέλεσμα οι μέχρι στιγμής αιτήσεις που έχουν κατατεθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας να έχουν πάρει αρνητική απάντηση. 
     Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία οι συγκεκριμένες μονάδες παίρνουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την αποκεντρωμένη διοίκηση (οχι από το ΥΠΕΚΑ λογω της μικρής ισχύος), όπου πριν η αποφασισμένη αποκεντρωμένη διοίκηση στέλνει τις μελέτες για να γνωμοδοτήσει στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια που μέχρι στιγμής σε όλους τους δήμους που αφορούσαν οι εν λόγο επενδύσεις οι κάτοικοι αντέδρασαν και τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια γνωμοδότησαν αρνητικά, με αποτέλεσμα βάση αυτών των αντιδράσεων τα περιφερειακά συμβούλια έστειλαν πίσω τις σχετικές μελέτες.
         Τίθεται λοιπόν καταρχήν το ερώτημα, πως και με ποιες διαδικασίες θα δοθεί το πράσινο φως από δήμο και περιφέρεια χωρίς να κληθούν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς να πουν την γνώμη τους, όταν είναι γνωστό ότι για ανάλογες επενδύσεις έχουν σημειωθεί ανάλογες αντιδράσεις.
Αναφορικά:

Επένδυση;
Ένσταση που αφορά την πρώτη υλη
Περαιτέρω επιπτώσεις στην περιοχή μας (πυκνές μεταφορές, τέφρα, αέριοι ρύποι, μονοξείδιο του άνθρακα).
   Αυτή την επένδυση θα την πληρώνουμε εμείς μέσω του λογαριασμού ρεύματος, ή είναι να γίνει η επένδυση επειδή θεωρείται επιδοτούμενη από τη ΔΕΗ ή από τους καταναλωτές της;
       Εμείς θέτουμε το θέμα προς συζήτηση, υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και υποχρεώνουμε τους φορείς της περιοχής για την αποτροπή ενδεχομένως μιας καταστροφικής επένδυσης. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την υγεία των κατοίκων της περιοχής και να σχεδιάζει ένα δεινό μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η πραγματική αλήθεια είναι η αλήθεια των ανθρώπων που θα βιώσουν τις επιπτώσεις από αυτούς που σχεδιάζουν για μας, χωρίς  εμάς.


Με εκτίμηση
ΤΟ Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Χρυσοβίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου