Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Αβγοτάραχο Trikalinos: το αγαπημένο του Ferran Adria

Το βιβλίο της φωτογράφου Hannah Collins με τίτλο: «Fragile Feast, Routes to Ferran Adria», αποτελεί μια καλλιτεχνική καταγραφή της διαδρομής των υλικών που λάτρεψε ο διάσημος σεφ. Ανάμεσά τους το αβγοτάραχο Trikalinos.
Αβγοτάραχο Trikalinos: το αγαπημένο του Ferran Adria
  

Το αβγοτάραχο του Τρικαλινού μου αρέσει πολύ. Τόσο πολύ που για να το γνωρίσω καλύτερα έφτασα να πάω στον τόπο παραγωγής του στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού. Εκεί, στα ιβάρια, στις νησίδες-ιχθυοληπτικούς σταθμούς δηλαδή, ψαρεύονται οι κέφαλοι και βγαίνει το αβγοτάραχο.....



Πρόκειται για μια λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένα αβγά κεφάλου που αφού βγουν από το ψάρι, ξεπλένονται με νερό, αλατίζονται με φυσικό αλάτι, στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο και συσκευάζονται σε λιωμένο κερί.

Εκεί λοιπόν, πάνω στα ιβάρια πήγα με τον Ζαφείρη Τρικαλινό και εκεί έμαθα την ιστορία του και το προϊόν του. Η ιστορία ξεκινάει το 1856 όταν τρία αδέλφια, ο Νίκος, ο Γιώργος και ο Ζαφείρης Τρικαλινός άρχισαν την παραγωγή και την εμπορία του αβγοτάραχου στο Αιτωλικό. Το 1942 ο Παναγιώτης, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, ίδρυσε την εταιρεία Τρικαλινός.

Και ερχόμαστε στο 1995 όταν ο Ζαφείρης παίρνει τα πράγματα στα χέρια του και εφαρμόζει όλες τις παραδοσιακές τεχνικές σε ένα πρότυπο εργαστήριο στην Αθήνα. Απο εκεί και μετά η άνοδος είναι ιλιγγιώδης: τα προϊόντα εξάγονται στο περίφημο οίκο Petrossian, το αβγοτάραχο Τρικαλινός παίρνει εξαιρετικά σχόλια στους New York Times, ο food writer Jose Andres έκανε μόδα το αβγοτάραχο στα media και το καθιέρωσε ως το πιο «καυτό» υλικό για tapas σε αρκετά εστιατόρια των ΗΠΑ, όπου ήταν άγνωστο ως υλικό, στη γαλλική αγορά το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται ανώτερο από το αντίστοιχο της Κορσικής, χαρακτηρίζεται «royale» και πωλείται σε διπλάσια τιμή, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Πρόσφατα όμως δέχθηκε μιαν ακόμη μεγάλη τιμή.

Το νέο βιβλίο της φωτογράφου Hannah Collins με τίτλο «The Fragile Feast, Routes to Ferran Adria» (εκδόσεις Hatje Cantz, www. amazon.co.uk ) περιλαμβάνει τις προσωπικές επιλογές του διάσημου σεφ με τα 30 κορυφαία και πιο υγιεινά προϊόντα του πλανήτη και καταγράφει όλη τη διαδρομή τους από τον παραγωγό και τον τόπο παραγωγής, μέχρι το πιάτο των πελατών του διάσημου El Bulli και τον τρόπο που τα χειρίστηκε ο διαβόητος δημιουργός.

Το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, καθώς παρουσιάζει ένα γαστρονομικό κίνημα (Μοριακή Κουζίνα), «ντυμένο» με τα μοναδικότερα προϊόντα του πλανήτη στις πιο ιδιαίτερες -υψηλής γαστρονομίας- στιγμές, που αγγίζουν την εικαστική έκφραση. Ανάμεσα λοιπόν στις 30 μοναδικές επιλογές του φημισμένου σεφ Ferran Adria, βρίσκεται και το αβγοτάραχο Trikalinos. Για την κραταιά του γεύση, τη βελούδινη υφή, τη μακρότατη επίγευση και τα μοναδικά -υψηλής διατροφικής αξίας- χαρακτηριστικά του.

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμη αβγοτάραχο και στέκεστε αμήχανοι σχετικά με τι πως θα το μεταχειριστείτε, μην ανησυχείτε καθόλου. Βγάλτε το από το ψυγείο, μια ώρα πριν το καταναλώσετε, κόψτε το σε πολύ λεπτές φετούλες, βγάλτε το κερί, πάρτε φρυγανισμένο ψωμί και συνοδεύστε το με όποιο ποτό θέλετε. Ούζο, τσίπουρο, ρακή και αποστάγματα λειτουργούν σαν καταλύτες που απελευθερώνουν τη γεύση και τα αρώματά του. Συνδυάζεται αρμονικά με Chardonnay, Chablis, Sauvignon blanc, Riesling, Ασύρτικο, Σαμπάνια και αφρώδεις οίνους και κάνει καλή παρέα με single malt και καπνιστά ουίσκι, βότκα και τεκίλα. Γλεντήστε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου