Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Συστήνεται Δίκτυο Nομικής Bοήθειας: «Δικηγόροι σε δράση»



ΔΙΚΤΥΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
«Δικηγόροι σε δράση»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο δικηγόρος είναι ο φυσικός υπερασπιστής των αδικούμενων και καταπιεζόμενων.
Άρθρο 2 «Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος»

      Επειδή σήμερα η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται τόσο από την κρίση όσο και από τις αδιέξοδες συνταγές αντιμετώπισής της.
    Επειδή τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα φαλκιδεύονται καθότι θεωρούνται εμπόδιο στην επίτευξη ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας - κερδοσκοπίας των Τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων....... 

  
        Υποχωρούν θεσμοί που συγκροτήθηκαν μέσα από πολλούς αγώνες και θυσίες στη μεταπολεμική Ελλάδα: οι κοινωνικές ασφαλίσεις, το σύστημα δημόσιας υγείας και περίθαλψης, η εκπαίδευση, οι συγκοινωνίες, το φυσικό και αστικό περιβάλλον, η δυνατότητα ασφαλούς διαβίωσης, στοιχειώδη δημόσια αγαθά που συνιστούν την ελληνική εκδοχή ενός ήδη λειψού και απαξιωμένου κοινωνικού κράτους κατεδαφίζονται, με αποτέλεσμα η κοινωνία να οδηγείται σε ασφυξία.
    Επειδή σήμερα προωθείται ταχύρρυθμα η ολοκληρωτική κατάρρευση των κοινωνικών κατακτήσεων.
     Επειδή υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, οι πολίτεςκαι κυρίως οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι, οι πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες βιώνουν μονομερώς τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης υφιστάμενοι μία πρωτοφανή και δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός τους, μία βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους που σχετίζονται με την ίδια την επιβίωση τους.
     Επειδή τα κοινωνικά δικαιώματα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, ιδίως για τους αδύναμους της κοινωνίας, οι οποίοι ιστορικά τα διεκδίκησαν, τα κατέκτησαν και σήμερα εν πολλοίς τα στερούνται, αφού μόνο κατ’ όνομα τα απολαμβάνουν.
       Επειδή κατά τον προαναφερόμενο Κώδικα Δεοντολογίας ο Δικηγόρος είναιυπέρμαχος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και θα πρέπει να αγωνίζεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής τυραννίας, αυταρχικής εξουσίας και παραβιάσεως των συνταγματικών ελευθεριών,
      Επειδή ο δικηγόρος που είναι, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού λειτουργήματος, ο φυσικός υπερασπιστής και υπέρμαχος των αδικούμενων και καταπιεζόμενων θα πρέπει, περισσότερο από ποτέ, να υπερασπιστεί με θάρρος και αυταπάρνηση το Σύνταγμα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. 
      Επειδή είναι ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ να ενεργοποιηθούμε ως νομικοί θέτοντας στην υπηρεσία του αγώνα για την υπεράσπισή τους τις γνώσεις μας ως ελάχιστη συμβολή στην ανάπτυξη ενός ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ενάντια στα βάρβαρα και αντιλαϊκά και εν τέλει ατελέσφορα μέτρα λιτότητας και τις επιλογές του νεοφιλελεύθερου μπλοκ εξουσίας που έχουν εξουθενώσει την κοινωνία. Οι ενεργοί πολίτες και κάθε συλλογικότητα θα πρέπει να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια ώστε από κοινού να αναληφθούν δράσεις για την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
      Επειδή η νομική δράση και ο νομικός ακτιβισμός δεν αρκεί αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες μορφές συλλογικής δράσης για την ανατροπή των εκβιαστικών πολιτικών και των επιθέσεων του διεθνούς τραπεζιτικού, χρηματιστηριακού και παρασιτικού κεφαλαίου και της εγχώριας και διεθνούς διαπλοκής σε βάρος όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής κοινωνίας.
     Επειδή επιδιώκουμε να προκαλέσουμε τον κοινωνικό διάλογο και την αντιπαράθεση που αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής σκέψης και δραστηριότητας.
       Επειδή η δικαιοσύνη από καταφύγιο των ασθενέστερων, καθίσταται πλέον «είδος πολυτελείας» για τους περισσότερους πολίτες και προνόμιο των ολίγων και οικονομικά ισχυρών. Μεθοδικά και συνειδητά, η προσφυγή των οικονομικά ασθενέστερων στη Δικαιοσύνη αποβαίνει απαγορευτική.
        Eπειδή η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι αγαθό ισότιμα προσβάσιμο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα

ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Συστήνεται, από τους παρακάτω υπογράφοντες Δικηγόρους, ΔίκτυοNομικής Bοήθειας με τον τίτλο «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»

      Αντικείμενο του Δικτύου Νομικής Βοήθειας είναι η δωρεάν νομική συνδρομή σε πολίτες, που αδυνατούν κυρίως για λόγους οικονομικούς να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και των οποίων τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα περιστέλλονται. Η δωρεάν συνδρομή του δικτύου οριοθετείται μέχρι το επίπεδο της παροχής νομικών συμβουλών και εξώδικων ενεργειών.
      Το Δίκτυο Νομικής Βοήθειας «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» θα λειτουργεί και θα αναπτύσσει τη δράση του παράλληλα και συμπληρωματικά προς το θεσμό παροχής νομικής βοήθειας που προβλέπεται από το ν. 3226/2004 {Παροχή Νομικής Βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος και άλλες διατάξεις} και το «Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας για Νέους» (Youth Legal Aid) της Γ. Γ. Νέας Γενιάς που αφορά σε δωρεάν νομική συνδρομή σε ανήλικους και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες νέων μέχρι 30 ετών.
     Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν το Δίκτυο Νομικής Βοήθειας «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ».

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ 
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
ΖΕΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΜΕΝΤΖΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΙΟΣ
ΡΑΓΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου