Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Νέοι αγρότες και κτηνοτροφία, το κλειδί για την ανάπτυξη


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρακολούθησα σήμερα, μία συνέντευξη τύπου για τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία. Λίγο οι παραστάσεις μου από παιδί, λίγο η αγωνία για τον τόπο καταγωγής μου ο οποίος αιμορραγεί, με έπεισαν να την προσέξω.
Βάσει λοιπόν των όσων ανακοινώθηκαν, με περισσότερα από 18 δισ. ευρώ αναμένεται να υποστηριχθεί η ελληνική γεωργία έως το 2020, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του πλαισίου της οποίας, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, όπως υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, ο οποίος ήταν κι ο συνεντευξιαζόμενος.


Ο κ. Τσαυτάρης, αφού σημείωσε ότι στην πορεία το συνολικό ποσό μπορεί να αυξηθεί, υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η νέα ΚΑΠ στην ενίσχυση των νέων ηλικιακά αγροτών.
«Ένα από τα πιο σημαντικά διαρθρωτικά που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι, ότι μόνον το 6% του αγροτικού πληθυσμού είναι μικρότερο των 35 ετών. Γι' αυτό κι αποφασίστηκε έως το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ να αφορά στην υποστήριξη νέων αγροτών», είπε, διευκρινίζοντας, ότι θερμή στήριξη θα έχουν και οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.
Τώρα σε ό,τι αφορά στην ύπαρξη οροφής στις ενισχύσεις ή το πώς ορίζεται ο ενεργός αγρότης, αυτά θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να αποφασίσουν.
Αυτό το τελευταίο, ακούγεται λίγο επικίνδυνο για την ελληνική περίπτωση... Επειδή φανταζόμαστε ότι τα μαθήματα του παρελθόντος έγιναν μαθήματα, αισιοδοξούμε η αποτύπωση αυτή να είναι ουσιαστική και να μη μετατραπούν ως δια μαγείας τα χρήματα που προορίζονται για τους νέους αγρότες σε χρήματα για τη δημιουργία άλλης μιας γενιάς μαϊμούδων αγροτών με Mercedes και τριάρια στο Παγκράτι η, στην καλύτερη περίπτωση προκάτ μεζονέτες στον χώρο που υπό κανονικές συνθήκες θεωρείται χωράφι!
Ένα επίσης πολύ σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, για το οποίο, όπως είπε ο υπουργός δόθηκε μάχη, αφορά στα βοσκοτόπια, καθώς ο ορισμός που δίνει η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που επικρατούν στον ελληνικό χώρο. Αυτό διότι, στο εξωτερικό, η κτηνοτροφία είναι οργανωμένη παραδοσιακά στις λεγόμενες φάρμες, σε αντίθεση με την χώρα μας, που τα πράγματα είναι κάπως πιο... ελεύθερα.
Η επέκταση του ορισμού αυτού λοιπόν, θα έχει ως αποτέλεσμα δυνητικά να ενισχυθούν οι ελληνικοί βοσκότοποι με περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα έχει τεράστια σημασία για την ελληνική κτηνοτροφία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι βοσκότοποι στη χώρα μας ανέρχονται σε 29 εκατ. στρέμματα, όταν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 25 εκατ. στρέμματα.
Θεωρώ, ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με την αποκέντρωση και τη σωστή διαχείριση του τουριστικού μας προϊόντος, είναι η πιο ασφαλής διέξοδος από την κρίση που διέρχεται η οικονομία μας. Καλές και άγιες οι ενισχύσεις, που ποτέ δεν έπαψαν στην πραγματικότητα να έρχονται, η σωστή διαχείρισή τους όμως, αποτελεί ένα μυστήριο άλυτο...
Τέλος, κάποιος πρέπει να διδάξει στη νέα γενιά, ότι δεν είναι ντροπή να λερωθείς με χώματα και να παλεύεις με τα ζωντανά. Οι γενιά των πενήντα και βάλε δεν είναι άξια να το καάνει, διότι πρώτη εθίστηκε με τον πακτωλό των ενισχύσεων που προορίζονταν για τον αγροτικό τομέα. Ως εκ τούτου, τον ρόλο αυτό, καλείται να τον παίξει η πολιτεία μέσα από την παιδεία, με την οποία παιδεία, μπορεί να εμφυσήσει στα παιδιά την αγάπη για τη γη και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει.
Σε διαφορετική περίπτωση, όσα χρήματα κι αν έρχονται, θα πετιούνται σ' ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Δυστυχώς όμως, προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχω ακούσει ποτέ ένα μέτρο, μία απόφαση, μία πρωτοβουλία.
Όλες οι πολιτικές που εφαρμόζονται ως σήμερα, θεωρώ ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και δεν στοχεύουν στον πυρήνα του θέματος – προβλήματος, που είναι η καλλιέργεια κουλτούρας γύρω από την αγροτιά και την κτηνοτροφία.

ΝΙΚΟΣ ΝΑΟΥΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου