Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η γιορτή των Θεοφανείων

Στις 6 Ιανουαρίου με την γιορτή των Θεοφανείων ολοκληρώνεται το Δωδεκαήμερο του οποίου η έναρξη σηματοδοτείται με την Παραμονή των Χριστουγέννων. Όπως αποκαλύπτει κ η ετυμολογία της λέξης Θεοφάνεια <Θεός +φαίνω> κατά την βάπτιση του Χριστού είναι η πρώτη και μοναδική φορά που φανερώνεται αυτούσια η αδιαίρετη κ ομοούσιος Τριάδα του Υιού, του Πατρός και του Αγίου Πνεύματος. "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου" του Χριστού, το Αγ.Πνέυμα "εν είδει" περιστέρας εμφανίζεται ενώ ακούγεται "η του Γεννήτωρος φωνή" λέγοντας "Ούτος εστί ο υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα"
Πότε καθιερώθηκε ο εορτασμός της βαπτίσεως του Κυρίου δεν είναι ακριβώς καταγεγραμμένο. Τον 3ο αιώνα, ωστόσο, στην βάπτιση προστίθεται κ η έννοια της "εν σαρκί" φανερώσεως του Θεανθρώπου καταλήγοντας τον 4ο αιώνα να σημαίνει και τον φωτισμό του ανθρώπου δια της βαπτίσεως του Χριστού. Οι πρώτοι Χριστιανοί θέλοντας να ξεχωρίσουν από τους ειδωλολάτρες γιόρταζαν την βάπτιση του Χριστού και ως πρώτη ημέρα του χρόνου.
Ευρύτερα ανά τους αιώνες οι συμβολισμοί για την Χριστιανοσύνη είναι πολλαπλοί. Ξεκινούν από το ευρέως λεγόμενο "οι ουρανοί είναι ανοιχτοί, γίνεται ο,τι και να ζητήσεις..." καταλήγοντας να σημαίνει αυτή η γιορτή τον καθαρμό της ψυχής και την λύτρωσή της από τα πάθη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου